Wśród polskich restauratorów stopniowo rośnie świadomość właściwego użytkowania tłuszczów roślinnych w kuchni. Niegdyś wiele punktów gastronomicznych – szczególnie tych oferujących dania typu fastfood – zbyt długo korzystało z oleju, co niekorzystnie odbijało się na zdrowiu konsumentów. Na szczęście czasy te już dawno minęły, a obecnie standardem w branży jest regularne zmienianie oraz profesjonalna utylizacja oleju spożywczego. Jakie są jej najważniejsze zalety?
Dlaczego warto regularnie zmieniać olej do smażenia?
Gdy temperatura tłuszczów roślinnych przekracza 170-180 stopni Celsjusza, zaczynają się w nich wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje, spośród których najniebezpieczniejszą jest rakotwórcza akroleina. To właśnie dlatego olej roślinny używany do smażenia potraw należy regularnie wymieniać. Dbamy w ten sposób o bezpieczeństwo klientów restauracji, a także o serwowane potrawy – stary, przesmażony olej zmienia smak dań i wywołuje nieprzyjemny zapach, który może zniechęcić do zamówienia posiłku. Największe sieci fastfoodów takie jak McDonald’s czy KFC doskonale zdają sobie sprawę z kluczowego znaczenia oleju dla jakości ich dań, przez co codziennie zmieniają zużyty olej roślinny na nowy. Czynność ta jest jednak sporym problemem, szczególnie dla mniejszych firm, które nie za bardzo wiedzą, co zrobić ze starym olejem.
Utylizacja oleju roślinnego – dlaczego jest tak ważna?
Wiele osób nie przejmuje się specjalnie kwestią zużytego oleju roślinnego, który wylewa do zlewu lub kanalizacji. To duży błąd – tłuszcz gromadzi się potem w rurach, co może doprowadzić do zapchania się całego systemu kanalizacji. Może to doprowadzić do ogromnych strat finansowych, a także przestoju w działalności firmy. Warto też zwrócić uwagę na kwestie środowiskowe – utylizacja oleju pozwala na przerobienie go na nowy, wartościowy produkt (mydło, smary), dzięki czemu jesteśmy bardziej przyjaźni dla środowiska. Kwestia ta może okazać się ważnym czynnikiem marketingowym, który przyciągnie dodatkowych konsumentów.
Jak zutylizować olej spożywczy?
W przypadku knajp oraz restauracji samodzielna utylizacja oleju spożywczego jest trudnym i wymagającym procesem. Taki olej należy odkładać do zamkniętych pojemników, a następnie albo samodzielnie przerobić go na wartościowy produkt, albo oddać go do specjalnego punktu przyjmującego ten rodzaj odpadów spożywczych – więcej dowiesz się na stronie TrafinOil.pl. Łatwiejszą alternatywą jest skorzystanie z usług firmy zajmującej się utylizacją oleju spożywczego. Za odpowiednią opłatą odbierze ona zużyte olej i zajmie się procesem jego recyklingu. Większość tego typu przedsiębiorstw oferuje dla restauracji atrakcyjne pakiety abonamentowe, w ramach których olej jest odbierany i utylizowany w zależności od jego zużycia. Sam proces odbioru jest łatwy i polega na prostej wymianie zbiorników ze zużytym olejem na nowy. Nie jest potrzebna specjalistyczna wiedza albo skomplikowana infrastruktura, a korzyści są bardzo duże. Warto skontaktować się z firmą zajmującą się utylizacją oleju spożywczego i samodzielnie przekonać się o cenach oraz warunkach tej usługi.